Paolo Bettini: 'Recht is geschied'
Foto: Photonews
Ex-wereldkampioen Paolo Bettini (37) heeft de rechtszaak die hij aanspande tegen de Duitse tv-zender ZDF gewonnen. Die had de huidige Italiaanse bondscoach gelinkt aan een dopingzaak rond zijn toenmalige ploegmaat Patrik Sinkewitz. Bettini krijgt een schadevergoeding van ZDF.

Vlak voor het WK in Stuttgart in 2007, pakte ZDF uit met het nieuws dat Paolo Bettini de betrapte dopingzondaar Sinkewitz verboden middelen zou hebben bezorgd. ZDF baseerde zich daarvoor op een officiële getuigenis van Sinkewitz. Maar die ontkende later Bettini, die in Stuttgart voor het tweede jaar op rij wereldkampioen werd, als zijn leverancier te hebben genoemd.
Bettini stapte naar de rechter en kreeg gelijk. Volgens het hof in Bolzano was het nieuws dat ZDF bracht 'vals en misleidend'. De zender moet een schadevergoeding en de gerechtskosten betalen.
'Ik ben blij met het vonnis', reageerde Paolo Bettini, die in 2008 stopte met wielrennen. 'Voor mij ging het om het principe. Dit maakt voor een stuk de moddercampagne tegen mijn persoon goed. Deze uitspraak bewijst dat het loont te volharden. Rechts is geschied.'