Slechts een kleine minderheid van de lokale besturen en burgemeesters is vandaag actief op Twitter. Dat blijkt uit een bevraging die de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) uitvoerde. Amper 24 burgemeesters en vijftien lokale besturen gaven te kennen actief te zijn op de netwerksite.

Het VVSG bevroeg al haar leden over hun Twitter-activiteit. Daaruit bleek dat maar 8 procent van de burgemeesters en nog geen 5 procent van de besturen een Twitter-account hebben.

Burgemeesters

De populairste burgemeester op Twitter is Daniël Termont (@DanielTermont). De Gentse burgervader heeft maar liefst 10.835 volgers op de sociale netwerk-site. Patrick Dewael (@PatrickDewael)  staat op twee met 3.737 volgers, Ilse Uyttersprot (@ilseuyttersprot) van Aalst maakt met 1.620 volgers de top drie volledig.

Huub Broers (@hbvoeren) van Voeren is in absolute cijfers de meest actieve burgemeester. Hij verstuurde al 343 tweets. De 'meest interactieve' burgemeester is Ilse Uyttersprot, zij volgt zelf 708 andere accounts op Twitter.

Opmerkelijk is ten slotte dat slechts drie van de 24 burgemeester die actief zijn op Twitter, van het vrouwelijke geslacht is. Naast Uyttersprot gaat het om Ingrid Pira (@IngridPira1) van Mortsel en Irina De Knop (@IrinaDeKnop).

Lokale besturen

Wat de populariteit van de lokale besturen op Twitter betreft, wint de account van het Antwerpse stadsbestuur, die 4.349 volgers telt, met een straatlengte voorsprong. De account van de stad Gent (@stadgent)  staat op de tweede plaats met 1.886 volgers, de verrassende derde is de account van het West-Vlaamse Kortrijk (@8500Kortrijk), met 667 volgers.

Het Kortrijkse stadsbestuur is met 814 verstuurde Tweets trouwens ook het meest actief op Twitter. De stad Gent volgt ten slotte het meeste andere accounts, 1.866 om precies te zijn.