Twee minderjarigen verantwoordelijk voor dodelijke brand in Ukkel
Foto: Mark Renders
Het Brusselse hof van beroep heeft maandagnamiddag twee Brusselse minderjarigen verantwoordelijk gesteld voor de brand die op 30 augustus 2008 het leven kostte aan twee brandweermannen, sergeant Patrick Batselier (35) en korporaal Alain Tacquenière (55). De oudste van de twee krijgt een vermaning, de jongste een taakstraf van 50 uur. De verzekeringsmaatschappij van hun ouders moet ook de familie van de slachtoffers vergoeden.

De twee, 13 en 17 jaar oud op het moment van de feiten, hadden lege verfspuitbussen in brand gestoken in een leegstaand gebouw. Toen een gordijn in brand vloog, hadden ze dat niet geblust maar erop staan kijken tot het te laat was. De brand vernielde daarop het hele gebouw en eiste de levens van de twee brandweerlui.

De jeugdkamer van het Brusselse hof van beroep heeft nu geoordeeld dat de twee schuldig zijn aan onopzettelijke brandstichting en onopzettelijke doodslag. De jongste van de twee moet 50 uur in dienst van de gemeenschap werken, terwijl de oudste van de twee, die nu meerderjarig is en al een dergelijke taakstraf had uitgevoerd in de loop van het onderzoek, enkel een vermaning krijgt.

De verzekeringsmaatschappij van hun ouders, die burgerlijk aansprakelijk worden gesteld, moet de familie van de slachtoffers een schadevergoeding betalen. De verzekeraar had gepleit dat de brandweerlui zelf in de fout waren gegaan maar het hof van beroep oordeelde dat die hun werk naar behoren hadden gedaan.