Vrijspraak voor poging doodslag op cannabisboer Lagrou
Foto: bvdb
De rechtbank in Ieper heeft maandag twee Brusselaars vrijgesproken voor poging tot doodslag op cannabisboer Patrick Lagrou uit Zandvoorde. De rechter is van mening dat de kwalificatie 'poging tot doodslag' niet correct is. Mogelijks kan de openbare aanklager de twee verdachten opnieuw dagvaarden, maar dan voor diefstal met geweld.

In de vroege ochtend van 15 maart 2009, nog voor de ontdekking van de grote cannabisplantage, kwam het in de buurt van de hoeve van Patrick Lagrou in Zandvoorde tot een schietincident. De weedboer werd naar eigen zeggen aangevallen door onbekenden en met wapens bedreigd. De daders konden 70.000 euro buit maken. Lagrou zette de achtervolging in op de overvallers en daarbij werden schoten gelost. De dieven konden ontkomen.

Het onderzoek leidde naar twee mannen uit Sint-Jans-Molenbeek. Het gerecht kwam de twee op het spoor via DNA-sporen en vingerafdrukken die speurders aantroffen in een gestolen en achtergelaten Mercedes.

De twee verdachten bleven echter ontkennen dat ze iets met de zaak te maken hadden. De rechter sprak hen nu vrij, omdat in de affaire volgens hem geen sprake kan zijn van poging tot doodslag. De daders zouden hebben geschoten om hun buit te kunnen behouden, maar niet om Lagrou te doden, oordeelt de rechter. Wel kan de openbare aanklager de twee mannen eventueel opnieuw dagvaarden, maar dan voor diefstal met geweld.