Duitsland opent deur voor versterking Europees noodfonds
Foto: ap
De Duitse regering zou later deze week kunnen instemmen met een versterking van de Europese noodfondsen tot ongeveer 700 miljard euro. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel laten verstaan.

Merkel suggereerde op een persconferentie in Berlijn dat het nieuwe vaste noodfonds ESM gedurende enkele jaren parallel zou kunnen lopen met de vastgelegde kredieten van het tijdelijke noodfonds EFSF voor Griekenland, Portugal en Ierland. Die vertegenwoordigen zo'n 200 miljard euro.

Gecumuleerd met de uitleencapaciteit van 500 miljard euro van het ESM zou de eurozone dan 700 miljard euro ter beschikking hebben om noodlijdende eurolanden bij te springen.

Eerder was afgesproken dat de kredieten van het EFSF opgeslorpt zouden worden door het ESM, dat in juli operationeel wordt, maar de voorbije maanden kwam de eurozone internationaal steeds meer onder druk om haar noodfondsen van extra munitie te voorzien.

Ook de meeste eurolanden, inclusief België, bepleiten een versterking van de verdedigingsgordel tegen speculanten, maar landen als Duitsland en Finland stonden steevast op de rem.

Akkoord

Merkel laat nu echter verstaan dat de ministers van Financiën van de eurozone vrijdag in Kopenhagen een akkoord zouden kunnen bereiken. Ze beklemtoonde evenwel dat de capaciteit van het ESM op langere termijn beperkt moet blijven tot 500 miljard euro.

Ook lijkt meteen de deur dicht voor de meest ambitieuze piste die de Europese Commissie naar voren had geschoven: de combinatie van de theoretische maximumcapaciteit van EFSF en ESM tot 940 miljard euro.

Bij de Commissie beklemtoonde men maandag nogmaals het belang van een uitbreiding van de noodfondsen om het vertrouwen van de financiële markten te versterken. De woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn stipte aan dat niet alle landen genieten van de relatieve kalmte op de obligatiemarkten.

Ook Merkel gewaagde van een 'relatief grote fragiliteit' op financiële markten en verwees expliciet naar de evolutie van de interestvoeten van Spanje en Portugal.