Hoewel het eerste en laatste weekend van de paasvakantie zouden meevallen qua verkeersdrukte, verwachten Touring en VAB vooral een druk paasweekend.

In België zullen zowel weekendtoeristen als wintersporters in het paasweekend van 7-8-9 april zorgen voor drukker dan normaal verkeer richting kust en Ardennen.

In Duitsland en Zwitserland zal de drukte al op woensdagnamiddag op gang komen, aangezien Duitsers al vrijaf hebben vanaf Witte Donderdag. In Frankrijk start dan pas de paasvakantie, waardoor VAB dat weekend drukte verwacht in het zuiden van het land.

Wat knelpunten betreft, zal dat in België vrij algemeen zijn, verwachten VAB en Touring. Mooi weer zal wegen op de files richting kust.

In Duitsland wordt het mogelijk aanschuiven op de knelpunten rond München, Karlsruhe en Reutte. In Oostenrijk kan het lastig autorijden worden op de wegen naar Vorarlberg, Tirol en de Salzburgregio. In Zwitserland is de Sint-Gotthardtunnel een pijnpunt, alsook rond Bern. In Frankrijk verwacht VAB vooral drukte rond Parijs en in het Alpengebied.

Wie vanuit België dat weekend naar de kust trekt, wordt aangeraden zo vroeg mogelijk op vrijdag of zaterdag te vertrekken, of anders te wachten tot de middag, en vroeg maandagmiddag terug te keren. Wie op skireis vertrekt tijdens het paasweekend, wacht best tot zaterdagmiddag of zondag om te vertrekken. Zo worden weekendtoeristen vermeden.

In België kan tot slot verkeershinder ontstaan door wegenwerken op de E313 richting Hasselt in Herentals, en op de aansluiting van de Antwerpse ring met de E19 richting Brussel. Ook zijn er tijdens het paasverlof wegenwerken op de E40 tussen Affligem en Aalst richting Oostende, en op de E34/N49 Antwerpen-Knokke tussen Moerbeke en Eeklo.