Britse premier geeft etentjes met partijsponsors toe
David Cameron Foto: AFP
De Britse premier David Cameron heeft toegegeven dat hij invloedrijke personen, die de conservatieve partij met grote donaties steunden, in zijn ambtswoning in Downing Street heeft ontvangen. Zondag trad de penningmeester van de Tories af, nadat bekend raakte dat voor 250.000 pond 'wel iets geregeld kon worden'.

Journalisten van de Britse krant Sunday Times hadden penningmeester Peter Cruddas gefilmd, toen hij potentiële sponsors had beloofd dat ze tegen aanzienlijke donaties een ontmoeting konden krijgen met conservatieve toppolitici, onder hen ook premier Cameron en minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

De gulle schenkers konden 'in vertrouwen vrijwel alles vragen aan de premier', en politiek kon er wel iets geregeld worden voor 250.000 pond (zo'n 300.000 euro). Cruddas diende zondag zijn ontslag in.

Namen vrijgegeven

Hoewel daar eerst geen sprake van zou zijn heeft de premier nu, onder grote politieke druk, de namen vrijgegeven van alle sponsors van de Tories die in zijn appartement in Downing Street hebben gedineerd. Volgens Cameron zou hij bij vier gelegenheden donateurs hebben uitgenodigd op Number 10, van wie hij de meesten 'al jaren' kent.

Het eerste etentje, in juli 2010, was een bedankingsdiner, net na zijn verkiezing tot premier. Het vond plaats in de officiële kamers van Downing Street, omdat de flat van de Camerons werd opgeknapt.

Op de andere etentjes waren respectievelijk de voormalige Conservatieve penningmeester Michael Spencer, zakenman David Rowland - die sinds 2009 al meer dan 4 miljoen pond heeft gedoneerd, olietopman Ian Taylor en bankier Henry Agnest aanwezig.

Onderzoek naar fondsenwerving

Cameron stelde in zijn mededeling echter dat geen van de diners in Downing Street tot stand kwam onder bemiddeling van Cruddas. Ook ging het bij geen enkel diner over de werving van fondsen, klonk het.

De premier beloofde dat alle diners tussen donateurs en ministers vanaf nu vier maal per jaar bekend gemaakt zullen worden. Ook beloofde hij een grondig onderzoek naar de sponsoring van de partij.

Volgens Cameron heeft zijn partij 'robuuste en verstandige' procedures voor wat met donaties gebeurt, maar wat Cruddas heeft gezegd 'was verkeerd'.