Bierfestival Zythos op 28 en 29 april in Leuven
Foto: Zythos bierfestival Leuven
De negende editie van Zythos, het grootste bierproeffestival in de Benelux, gaat op 28 en 29 april door in de Brabanthal in Leuven. De vorige edities gingen door in Sint-Niklaas, maar wegens plaatsgebrek aldaar moest men uitwijken. Tijdens het festival zullen 104 Belgische brouwers meer dan 400 verschillende soorten bier voorstellen. AB InBev is voor het eerst present.

'In de Brabanthal zullen 23 meer brouwers aanwezig kunnen zijn dan in Sint-Niklaas. De helft van alle aanwezige brouwers heeft aangekondigd een nieuw bier te zullen presenteren. Vorig jaar kregen we circa 10.000 bezoekers over de vloer. Dit jaar mikken we op 15.000. Door de band is 40 procent afkomstig uit het buitenland', aldus organisator Yannick de Cocquéau.

Zythos is een initiatief van de gelijknamige overkoepelende federatie van bierproeversverenigingen. De toegang voor het festival is gratis en voor alle dranken dient hetzelfde te worden betaald, meer bepaald 1,40 euro per consumptie van 15 cl.
 
Aan de ingang kan een proefglaasje met dergelijke inhoud en opdruk van de editie 2012 tegen 3 euro worden gekocht. Wie het glas terug inlevert, krijgt de 3 euro terug. 
 
Naar aanleiding van dit festival zet Leuven heel wat initiatieven op touw. Zo serveren negen restaurants speciale biergerechten, organiseert Toerisme Leuven bierwandelingen doorheen de stad en AB InBev rondleidingen in de brouwerij.
 
Museum M presenteert een tentoonstelling rond het thema bier en voeding in schilderijen en tien Leuvense hotels bieden een speciaal bierarrangement aan voor dit weekend.