Peeters verdedigt zich tegen kritiek Reynders
Vlaams minister-president Kris Peeters en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in Vietnam. Foto: BELGA
Vlaams minister-president Kris Peeters is niet de eerste westerse regeringsleider die Libië en Myanmar bezoekt. 'Hij maakt deel uit van een internationale beweging die de contacten met die landen aanhaalt', reageert zijn woordvoerder op de kritiek van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Reynders is niet te spreken over de kritiek van sommige partijen uit de Vlaamse regering op zijn reis naar Congo. Waarom zo veel kritiek tegen Congo, terwijl de Vlaamse regering naar Libië en Myanmar gaat, waar er geen verkiezingen zijn geweest of er militairen aan de macht zijn? Een beetje coherentie graag, verklaarde hij maandag in 'De Ochtend'.

Volgens zijn woordvoerder komt de houding van Kris Peeters overeen met een internationale beweging die respect voor mensenrechten en democratie in die landen wil bijbrengen. Wat Reynders naar eigen zeggen ook in Congo wil doen.

Peeters wijst er ook op dat hij lang niet de eerste westerse regeringsleider is die Libië of Myanmar bezoekt. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en haar Britse en Franse evenknieën William Hague en Alain Juppé trokken al naar Myanmar, net zoals de Europees Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Andris Piebalgs.

Libië kreeg voor Peeters ook al het bezoek van de Franse president Nicolas Sarkozy, de Britse premier David Cameron en de Hoge EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Catherine Ashton, valt bij de Vlaamse minister-president te horen.