Google mag Japanners niet meer aanvullen
Foto: *
Google mag in Japan geen zoeksuggesties meer geven. Dat heeft een rechtbank in het Aziatische land beslist. Daarmee krijgt de aanklager, een Japanner die vond dat zijn privacy geschonden was, gelijk.

Wie op Google een zoekterm ingeeft, krijgt van de site automatisch enkele suggesties te zien, om het zoeken gemakkelijker te maken. Die 'autocomplete'-suggesties zijn gebaseerd op zoekopdrachten van anderen.

De man had klacht ingediend omdat zijn naam door die functie in verband wordt gebracht met misdaden die hij zelf niet gepleegd heeft. Vermoedelijk is hij een naamgenoot van een crimineel, want de naam werd niet vrijgegeven.

Enkele jaren geleden was de Japanner ook zijn job kwijtgeraakt en hij vermoedt dat die Google-functie daar voor iets tussen zit. Sindsdien vindt hij ook heel moeilijk werk.

Een regionale rechtbank in Tokio gaf de man gelijk en beveelt Google om te stoppen met de 'autocomplete'-functie. Het Amerikaanse bedrijf weigert dat, omdat ze naar eigen zeggen niet onder de Japanse wet vallen. Het hoofdkantoor ligt namelijk in de VS.

Google ontkent ook dat de privacy in het gevaar komt, want hun suggesties worden automatisch aangepast.