N-VA wil signaal Winants ernstig nemen
Foto: © WAS
N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft veel begrip voor het signaal van Alain Winants, chef van de Belgische Staatsveiligheid, over de organisatie Sharia4Belgium. Winants zei dit weekend in een aantal kranten dat onderzocht moet worden of de organisatie kan verboden worden.

"Het is uiteraard niet aan de politiek om te bepalen welke organisaties al dan niet verboden moeten worden, er is immers vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging," klinkt het in een persbericht.

"Als die vrijheid wordt aangewend om op te roepen tot haat en geweld, moet het gerecht optreden. In het geval van Sharia4Belgium lijkt dit toch wel het geval te zijn. Als de Staatsveiligheid ons verzekert dat deze organisatie buiten de wet gesteld moet worden aan de hand van voldoende en betrouwbare informatie, dan moet dit ernstig genomen worden," aldus De Wever.

 Bart De Wever kondigt ook aan dat zijn fractie in de Kamer een wetsvoorstel zal indienen dat het gerecht nieuwe middelen zal geven om op te treden ten aanzien van misdadigers. De N-VA wil het mogelijk maken dat bij een veroordeling ook de nationaliteit van misdadigers afgenomen kan worden, zodat zij het land kunnen worden uitgezet.

Ook Vlaams Belang wil dat actie ondernomen wordt tegen de organisatie. Zo wil kopman Filip Dewinter dat de leden meteen hun Belgische nationaliteit ontnomen wordt. "Daarenboven moeten Fouad Belkacem (alias Abu Imram) en co zo snel mogelijk het land worden uitgezet", aldus de VB’er. Ook ex-Vlaams Belanger Frank Vanhecke wil Abu Imram zijn Belgische nationaliteit ontzeggen.