In Kenia is voor de eerste keer olie ontdekt. Dat heeft de Keniaanse president Mwai Kibaki gezegd. Het Anglo-Ierse bedrijf Tullow Oil deed de ontdekking bij proefboringen.

De olie werd in de westelijke regio Turkana gevonden. De Keniaanse president zegt 'dat het de eerste keer is dat Kenia zo'n ontdekking deed' en noemde het een 'grote doorbraak'.

Kenia heeft de grootste economie van Oost-Afrika, maar zijn relatieve rijkdom is niet gebaseerd op minerale rijkdommen. Het oliebedrijf zal nu meer boringen uitvoeren met als doel de olie met winst te kunnen exploiteren.

'Het is het begin van een lange reis om een olieproducerend land te worden, wat meestal langer dan drie jaar duurt', verklaarde Kibaki. Volgens hem is nog niet duidelijk of het commercieel gezien aantrekkelijk is om de olie te winnen.

Tullow Oil, dat ook olie vond in buurland Uganda, zegt dat de vondst in Kenia zijn verwachtingen overtreft. 'Een goede olievondst in onze eerste bron is boven verwachting en belooft veel goeds voor het programma dat voor ons ligt', zegt Angus McCoss, die leiding geeft aan de proefboringen.

Volgens het bedrijf lijkt de olie op de lichte, wasachtige olie die eerder in Sudan is aangetroffen. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig