Sarkozy: ‘Schietpartij niet gevolg van immigratiewet’
Foto: AFP
Volgens de Franse president Nicolas Sarkozy moet Frankrijk geen strengere immigratiewetten invoeren door de schietpartijen in en rondom Toulouse. ‘De schutter was een Fransman, dus de roep van extreemrechtse partijen om strengere immigratiewetten door de schietpartijen slaat nergens op.’

De islamitische Mohamed Merah, de schutter die drie militairen (waarvan twee moslims), drie joodse kinderen en een rabbijn vermoordde, was van Algerijnse afkomst, maar geboren in Frankrijk.

Immigranten

De extreemrechtse presidentskandidaat Marine Le Pen heeft het geloof van Merah en zijn afkomst gebruikt om strengere wetten tegen immigranten te vragen. 'Hoeveel Mohamed Merahs zitten nu in vliegtuigen of boten gevuld met migranten die elke dag in Frankrijk aankomen?' zei Le Pen zondag in een toespraak.

Sarkozy zei dat immigratie beter moet worden geregeld in Frankrijk, maar dat het nergens op slaat om de daden van Merah aan gebrekkige grenscontroles te wijten. ‘We kunnen Mohamed Merah, geboren in Frankrijk, Fransman, niet gelijkstellen aan de kinderen van immigranten die hier via een boot terechtkomen’, aldus de president.

Fouten

De Franse veiligheidsdiensten staan onder druk sinds de schietpartijen. Velen vragen zich af of de overheid de gruweldaden niet had kunnen vermijden. Merah was meermaals met de autoriteiten in aanraking gekomen, was naar Afghanistan en Pakistan gereisd en had contacten met radicaalislamitische figuren.

Sarkozy erkent dat er fouten zijn gemaakt. 'Fouten worden gemaakt in democratieën, maar we onderzoeken ze.'

Maatregelen

De president heeft na de schietpartij nieuwe antiterreurmaatregelen aangekondigd. Zo moet het strafbaar worden om websites te bezoeken die oproepen tot terrorisme. Ook mensen die afreizen naar Afghanistan om 'geïndoctrineerd' te worden, moeten worden vervolgd, meent Sarkozy.

Hij zei dat hij die voorstellen na de presidentsverkiezingen aan het parlement zal voorleggen, indien hij wordt herkozen.