Heet Big Ben binnenkort Elizabeth Tower?
Foto: AP
Enkele Britse parlementsleden hebben een voorstel ingediend om de parlementstoren met de beroemde Big Ben-klok de naam Elizabeth Tower te geven, als eerbetoon aan de Queen, die dit jaar haar diamanten jubileum viert. Het voorstel stuit op heel wat protest.

Een 23-tal parlementsleden heeft een motie ondertekend die aan een commissie van het Lagerhuis vraagt om een naamsverandering te overwegen. De officiële naam van de oostelijke toren aan het paleis van Westminster, die in de volksmond vaak bij vergissing Big Ben wordt genoemd, luidt nu nogal droogjes Clock Tower. De naam Big Ben komt van de grote klok die erin hangt, en elk kwartier de tijd aangeeft.

Het voorstel vraagt om de naam van de toren te veranderen in Elizabeth Tower, naar de Queen. Het Britse staatshoofd zit dit jaar 60 jaar op de troon, en viert haar diamanten jubileum. Uit eerbetoon aan de jarenlange dienst van de koningin zou de naam veranderd worden.

Ook Victoria kreeg die eer

De motie werd ingediend door het conservatieve parlementslid Tobias Ellwood, en wordt door verschillende lagerhuisleden van de drie grootste partijen gesteund. De grootste steun komt er echter van de conservatieve regeringspartij. Het voorstel vraagt andere parlementsleden om zich achter de verandering te scharen, die 'de 60 jaar durende en ononderbroken dienstbaarheid van Hare Majesteit voor haar land erkent'.

In het voorstel wordt opgemerkt dat toen het paleis van Westminster - waar het Britse parlement huist - heropgebouwd werd in 1860 de westelijke toren ook een naamsverandering onderging. Om koningin Victoria, het langst dienende staatshoofd in de Britse geschiedenis,  te herdenken, werd die toren toen Victoria Tower gedoopt. Voordien heette hij gewoon King's Tower.

Alleen Elizabeth II en Victoria zaten lang genoeg op de troon om een diamanten jubileum te vieren, aldus de motie, die hulde brengt aan de 'energie, wijsheid en gratie' van de koningin.

'Staat haaks op alles waar een democratie voor staat'

Het voorstel werd meteen afgeschoten door een republikeinse beweging. De naamsverandering is volgens woordvoerder Graham Smith 'een grove en erg ongepaste zet aangezien de toren het symbool bij uitstek is van het Britse democratische parlement'.

'Wij zijn geen absolute monarchie. De Queen heeft geen dominante rol. Ze wordt verondersteld een persoonlijke figuur in ons politiek systeem te zijn. Dat parlement is er voor iedereen, en het idee dat een van de voornaamste delen van ons parlement een eerbetoon wordt aan een onverkozen staatshoofd, staat haaks op alles waar een democratie voor staat. Dit is een obsceen idee', klonk het nog.