De correctionele rechtbank van Mechelen heeft zich maandag gebogen over een zaak waarin de uitbaters van een krantenwinkel in Nijlen probeerden om zelf een winnend loterijbiljet van een klant te innen. Ze riskeren een gevangenisstraf van 6 maanden, eventueel met uitstel, en een geldboete van 550 euro. De Nationale Loterij heeft het verkooppunt in hun winkel intussen opgeheven.

Raoul H. en zijn echtgenote Annouk B. staan terecht voor misbruik van vertrouwen van een klant in hun krantenwinkel en poging tot oplichting ten aanzien van de Nationale Loterij omdat ze hebben geprobeerd om de winst van een biljet te innen.

Raoul H. bood zich op 30 augustus 2010 aan in het uitbetalingskantoor van de loterij met een biljet dat 3.389,50 euro winst moest opleveren. Na identiteitscontrole bleek dat hij zelf verbonden was aan een verkooppunt, waarop hem gevraagd werd naar de herkomst van het biljet.

In een eerste verklaring zei de man dat hij het biljet op de grond gevonden had. Later beweerde hij dat het op de toog was achtergebleven tijdens een druk moment en dat hij niet wist aan welke klant het toebehoorde. Omdat er na drie weken nog niemand naar was komen vragen, besloot hij het naar eigen zeggen dan maar zelf te innen.

Het vonnis in de zaak volgt op 23 april.