De lonen van de Duitse werknemers zijn in 2011 gestegen. Nominaal stegen de lonen van een voltijdse werknemer met 3,4 procent, zo blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor statistiek. Rekening houdend met een inflatie over 2011 van 2,3 procent, betekent dit een reële loonstijging van 1,1 procent.

Vooral in de industrie werd er vorig jaar meer verdiend. In de Duitse autosector stegen de brutolonen met 8,3 procent. Die stijging is deels te danken aan premies en verloning voor overwerk. De lonen in de machinebouw stegen 6,1 procent, in de chemie en metaal nam de verloning met 5,2 procent toe.

De lonen in de openbare sector stegen in Duitsland minder dan de inflatie. In de openbare besturen groeide de nominale verloning 2 procent, en in het onderwijs 0,6 procent.

Gemiddeld

Gemiddeld verdiende een voltijdse werknemer in Duitsland vorig jaar 43.929 euro bruto. Tweederde van de werknemers verdient een loon onder dat gemiddelde, een derde erboven. De hoogste gemiddelde lonen worden verdiend bij de banken en verzekeringssector, de laagste in de horeca.

De evolutie van de lonen in Duitsland is ook voor België van belang. Bij het tweejaarlijks loonoverleg in ons land wordt immers rekening gehouden met de evolutie van de lonen in de buurlanden. Duitsland is daarbij van doorslaggevend belang.