Israël weigert mee te werken met Mensenrechtenraad
Migron, een 'illegale' nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever. Foto: REUTERS
Maandag heeft Israël laten weten dat het de toestemming weigert aan een delegatie van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, om Israël of de Westelijke Jordaanoever te betreden voor een onderzoek naar joodse nederzettingen.

De raad besloot vorige week tot een onderzoek naar de bouw van nederzettingen op de Westoever en in het oosten van Jeruzalem. In een resolutie werden zulke bouwactiviteiten veroordeeld.

Israël beschuldigt de raad van een anti-Israëlische houding, vanwege zijn onevenredige aandacht voor het beleid van Israël en het Israëlische handelen jegens de Palestijnen. Volgens Israël gaat de raad voorbij aan mensenrechtenschendingen in bijvoorbeeld Iran en Arabische landen.

Spanningen in Israëlische regering na vonnis over 'illegale nederzetting'

Binnen de coalitie van de Israëlische regering van Benjamin Netanjahu zijn spanningen ontstaan na een gerechtelijk bevel om een nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever te ontruimen.

Zondag verwierp het Hooggerechtshof een verzoek van de regering om pas in 2015 de 'illegale nederzetting" ('outpost' in het jargon) Migron te ontruimen. Oorspronkelijk moest de nederzetting eind maart ontruimd worden. 

Volgens de hoogste Israëlische rechtsinstantie moet dit nu voor augustus gebeuren, gezien de 'outpost' op privaat Palestijns grondgebied is opgetrokken.

Tevoren waren het Israëlisch parket en de bewoners van Migron ten noorden van Jeruzalem het eens geraakt over een vreedzame ontruiming. De kolonisten zouden zich binnen de drie jaar naar de twee kilometer verder gelegen 'officiële' nederzetting begeven.
 
Na de uitspraak van het Hooggerechtshof heeft volgens berichten op de Israëlische radio de nationaal-religieuze partij Habait Hajehudi ermee gedreigd de regering te verlaten indien Migron wordt ontruimd.
 
Israël maakt onderscheid tussen twee soorten nederzettingen: zij die met toestemming van de regering worden gebouwd en 'illegale outposts'. Voor het internationaal recht zijn alle nederzettingen evenwel illegaal.