Sinds januari heeft Carrefour Belgium al haar geïntegreerde supermarkten en hypermarkten uitgerust met een defibrillator, een toestel om iemand met hartfalen onmiddellijk te helpen. Dat meldt de supermarktketen maandag.

Momenteel beschikken de hoofdzetel, alle 45 hypermarkten (Carrefour planet en Carrefour) en de 40 geïntegreerde Carrefour market-supermarkten over het toestel. In de geïntegreerde eigen winkels hebben bovendien een groot aantal EHBO-medewerkers leren werken met de defibrillator. Er staan volgens Carrefour nog bijkomende vormingen op het programma.

Een defibrillator is een automatisch toestel dat meteen door iedereen, zonder voorkennis, kan gebruikt worden om het leven te redden van een persoon met hartfalen. Wanneer het toestel een bepaald hartritme vaststelt, kan het een elektrische schok toedienen, waardoor het hart stopt met fibrilleren. Deze elektrische schokken worden toegediend via elektroden die op de huid van de patiënt worden aangebracht.

Bij hartfalen ligt de overlevingskans bij een normale interventie op 5 tot 10 pct, maar bij een reanimatie met defibrillator binnen de 2 minuten is de overlevingskans hoger dan 60 procent.