'Sharia4Belgium moet worden verboden'
Fouad Belkacem, alias Abu Imran. Foto: rr
'Om een drama zoals in Toulouse te vermijden in ons land wordt de moslimorganisatie Sharia4Belgium best verboden', zegt Alain Winants, de baas van de Belgische Staatsveiligheid. Hij reageert daarmee op uitspraken van in terrorisme gespecialiseerde speurders, die eerder al hadden gezegd dat 'zo'n bloedbad morgen ook in Antwerpen of Brussel kan gebeuren'.

Na de gebeurtenissen in Toulouse de voorbije dagen, wijzen Belgische speurders ook op de situatie in België.

'Mohamed Merah, de man die de afgelopen weken zeven mensen doodschoot in en rondom Toulouse, was een jihadistishe salafist', luidt het bij de speurders. Dat is een extremistische stroming binnen de islam die tegen alles is wat westers is.

'De leden van Sharia4Belgium, zoals Fouad Belkacem (alias Abu Imran, red.), zijn aanhangers van die stroming. Dat maakt ons ongerust', aldus de speurders. 'We mogen een man als Belkacem nooit uit het oog verliezen. Misschien niet als potentiële terrorist, maar misschien kan hij wel anderen overtuigen om tot actie over te gaan.'

"Hij is aan het uitgroeien tot een gerespecteerd jihadtheoloog die ook in de buitenlandse media ruime aandacht krijgt. Daar schuilt het gevaar. Hij is zo'n man die we nooit nog uit het oog mogen verliezen. Niet als potentiële terrorist, maar als de man die anderen kan overtuigen," aldus één van de speurders.

"Jihadistisch salafisme toelaten, betekent dat de poort blijft openstaan voor moorden en ander geweld. De aanhangers krijgen nooit concrete opdrachten om aanslagen te plegen. Ze worden in zo'n toestand gebracht dat ze het uit zichzelf doen," klinkt het verder nog.

'Salafisme is grootste bedreiging voor westerse democratie'

Alain Winants, baas van de Staatsveiligheid, wil dat onderzocht wordt of en hoe extremistische groeperingen als Sharia4Belgium kunnen verboden worden. "Hun moederbeweging Sharia4Uk is in Groot-Brittannië verboden, en in Duitsland zijn gelijkaardige beslissingen genomen. Ik denk dat het nuttig is te bekijken of dit in ons land ook mogelijk is."

Volgens Winants is een duizendtal van de naar schatting 600.000 Belgische moslims salafist. "Daar zit een honderdtal echte militanten bij. Hoeveel er bereid zijn over te gaan tot terrorisme, valt moeilijk te schatten. Het is een zeer kleine minderheid van de moslims. Als we spreken over mensen die naar conflictgebieden zoals Afghanistan trekken, zijn het er een tiental."

Winants stelt ook dat het salafisme de grootste bedreiging is voor de westerse democratie. Winants ziet in de terreur van Toulouse ook een voorbeeld van tot wat zogenaamde 'eenzame wolven' in staat zijn. "Dit zijn moslimextremisten die hun radicale geloof als een eenzaat beleven. Net dat isolement laat ze toe om onverwachts toe te slaan," aldus Winants.

De Staatsveiligheid waarschuwde in haar jaarverslag ook al voor de organisatie. 'Sharia4Belgium maakt openlijk propaganda voor internationale terreurideologen. Ze verstoren de openbare orde en intimideren andersdenkenden.' Volgens haar is Sharia er in korte tijd in geslaagd om uit te groeien tot de ‘meest vocale salafistische groepering op Belgische bodem'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig