Proces tegen verhoging distributienettarieven dinsdag van start
Foto: pdw
Voor het hof van beroep in Brussel gaat dinsdag het proces van start dat de linkse partij PVDA had aangespannen tegen de verhoging van de distributienettarieven. Dat deelt PVDA mee, die in naam van 18.000 consumenten een klacht indiende.

Door de hoge subsidiekosten voor zonnepanelen beslisten distributienetbedrijven Eandis en Infrax in mei 2011 om hun tarieven te verhogen. Volgens PVDA komt dat voor een gemiddeld Oost-Vlaams gezin neer op een stijging van de jaarlijkse energiefactuur met 97 tot 147 euro. De partij spande daarom een proces aan tegen energieregulator Creg die toestemming had gegeven voor de verhoging.

Tom De Meester, energiespecialist van PVDA, zegt dat de verhoging niet wettelijk is. 'De distributienettarieven liggen in principe voor vier jaar vast en kunnen slechts in uitzonderlijke omstandigheden tussentijds aangepast worden. Dat is hier duidelijk niet het geval.'

In juni vorig jaar trok PVDA al naar de Raad van State om in kort geding de prijsverhoging op te schorten. De Raad van State oordeelde toen dat de zaak niet dringend was, en het betwiste bedrag niet groot genoeg.