Zwitserse speurders tot donderdag in België
Foto: rr
Vanuit Zwitserland zijn zeven speurders aangekomen om de kinderen die het busongeluk in Sierre hebben overleefd te ondervragen. Het onderzoeksteam tracht de oorzaak van de crash te achterhalen en hoopt met de getuigenissen van de kinderen meer te weten te komen.

Op dit ogenblik overleggen de Zwitsers met het Belgische gerecht over hoe ze de kinderen kunnen ondervragen. Ze blijven tot donderdag in ons land om 'alle nuttige onderzoeksdaden' uit te voeren in het onderzoek naar de busramp in Sierre. Dat meldt het Federaal Parket. 

'De delegatie bestaat uit zeven politiemensen en magistraten', zegt woordvoerster Leen Nuyts van het federaal parket. 'Het federaal parket coördineert de activiteiten, maar de concrete uitvoering gebeurt met lokale politiemensen, in samenspraak met de parketten van Hasselt en Leuven.' 

'Kinderen worden gesproken met voorafgaandelijk akkoord familie'

Olivier Elsig, de procureur van het kanton Wallis, had vrijdag gezegd dat een delegatie de kinderen wou spreken die gewond raakten bij het ongeval. 'Dat zal gebeuren met voorafgaandelijk akkoord van de families', zei Elsig, 'en alleen als de gezondheidstoestand van de kinderen het toelaat.'

Het openbaar ministerie heeft op dit moment geen weet van getuigen die de chauffeur een dvd- of cd-speler zagen bedienen. Wel zagen enkele kinderen de schermen oplichten en een filmmenu verschijnen vlak voor het ongeval. Tijdens de verhoren zal daar ongetwijfeld over gesproken worden.

Maandag vooral voorbereidend werk

Vandaag bestaat vooral uit voorbereidend werk en vergaderingen met de Belgische politiediensten. Waarschijnlijk zullen de speurders vandaag dus nog geen kinderen zien. In de praktijk worden de Zwitserse speurders bijgestaan door Belgische collega's, gespecialiseerd in het verhoren van kinderen. 

Bij het ongeluk in de Zwitserse tunnel kwamen achtentwintig mensen om het leven, tweeëntwintig kinderen en zes volwassenen. Dertien gewonde kinderen liggen nog in het ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven, elf kinderen mochten intussen naar huis.