De Europese beurzen schakelden in de namiddag een versnelling hoger onder impuls van het licht verbeterde Duits ondernemersvertrouwen. Ook trokken de beurzen zich op aan de woorden van Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank.

Bernanke verklaarde in een speech dat het economisch herstel van de afgelopen maanden geen aanleiding mag zijn om af te stappen van een rente die zo goed als nul procent bedraagt.

De Amerikaanse werkloosheid mag dan wel gedaald zijn tot 8,3 procent, voor Bernanke is dat niet genoeg om op de monetaire rem te gaan staan. Hij blijft zich nog steeds zorgen maken over de arbeidsmarkt in zijn land. Volgens Bernanke is het faciliteren van 'gemakkelijk geld' een sleutel voor het creëren van meer werkgelegenheid.

Duitsland

Het Duitse ondernemersvertrouwen is in maart, voor de vijfde maand op rij, gestegen. De Ifo-index steeg licht naar 109,8 punten, het hoogste peil in acht maanden. Economen hadden verwacht dat de index - die geldt als de belangrijkste barometer voor de Duitse economie - onveranderd zou blijven.

'Indien Duitsland zich sterk kan houden, stijgen ook de kans dat de economische activiteit in de rest van de eurozone stabiliseert', zei economist Marco Valli van bankengroep UniCredit.

Indexen

De FTSEurofirst 300 van Europese topaandelen eindigde in Londen 0,85 procent hoger.

In Brussel boekte de Bel20 een winst van 1,04 procent tot 2.362,61 punten. De meeste aandelen eindigden in het groen. KBC en Umicore staat op kop met winsten van twee tot drie procent. Alleen Belgacom en Nyrstar moeten een klein verlies noteren in de Bel20.