Zeer zeldzame mossensoort ontdekt in Bokrijk
Foto: Foto: Belgin Özgünes
In het domein van Bokrijk hebben vrijwilligers van de Limburgse natuurkoepel Likona een vierkante meter van het zeer zeldzame krulbladmos gevonden. Het was 22 jaar geleden dat dit goudkleurige mos nog was opgemerkt in Vlaanderen.

Vrijwilligers van de bryologische werkgroep Bryolim, een onderdeel van Likona, vonden het krulbladmos (Nowellia curvifolia). Het is een zeer zeldzame mossensoort met een gouden kleur, die voor het laatst werd waargenomen in 1990. Toen werden er in Hoeselt enkele vierkante centimeters gezien, terwijl de huidige ontdekking bijna 1 vierkante meter in beslag neemt.

Het zeldzame plantje bevond zich op een rotte en ontschorste boomstam van een omgevallen den, in de buurt van de parking bij het kasteel van Domein Bokrijk. Bij de ontdekkers was ook Cécile Nagels, die al 20 jaar onderzoek doet naar mossen en de 450 soorten die in deze contreien bekend zijn, inventariseert voor een 'mossenatlas'.

In de Ardennen en in Lotharingen komt dit krulbladmos meer voor, maar toch blijft het een zeldzame soort in België. Ook in Nederland is het zeldzaam: sinds 1980 telt men er een twintigtal waarnemingen. Dood, rot hout bevordert de aanwezigheid van krulbladmos. Krulbladmos heeft dikke stammen nodig, omdat deze vocht vasthouden.