Santorum: 'Romney kan niet tellen'
Rick Santorum, hier met zijn dochter Foto: AP
Na zijn overwinning in de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Lousiana heeft voormalig senator Rick Santorum zondag in een interview met CBS News gezegd dat de rekenkunde binnen zijn partij mankementen vertoont.

De bedoeling van de voorverkiezingen is om in de verschillende staten afgevaardigden achter zich te krijgen voor de Republikeinse Conventie in augustus, die officieel beslist wie het in november opneemt tegen president Barack Obama. Om het ticket te verwerven moet een kandidaat 1.144 afgevaardigden achter zich hebben.

Volgens een telling van het persbureau Associated Press heeft Mitt Romney tot nu toe 586 afgevaardigden bijeenverzameld, Santorum 272, Newt Gingich 135 en Ron Paul 50. De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal spreekt van respectievelijk 563, 263, 135 en 50, terwijl het volgens de website van de Republikeinse partij gaat om respectievelijk 563, 249, 137 en 69 afgevaardigden.

Santorum is het echter niet eens met de rekenkunde van Romney. Hij haalt als voorbeeld de staten Florida en Arizona aan, waarin volgens hem onterecht het principe 'the winner takes it all' geldt, waarbij een kandidaat met de meerderheid ineens alle afgevaardigden van die staat wint.

In die zin moet Romney 50 of meer afgevaardigden worden ontnomen, zo citeerde de conservatieve nieuwszender Fox uit het vraaggesprek.

'Er is daar een hoop slechte rekenkunde die niet de realiteit op het terrein weerspiegelt', zei Santorum, die eraan toevoegde er aldus veel beter aan toe te zijn.

Fox rekende echter dat Romney een beslissende voorsprong blijft behouden mocht Santorum gelijk krijgen.