Zuid-Korea bereid om Noord-Koreaanse raket neer te halen
In 2009 vond een soortgelijke lancering plaats in Noord-Korea. Het Westen zag die lancering als een schending van VN-resoluties. Foto: EPA
Zuid-Korea bereidt zich voor om de controversiële raket die Noord-Korea wil lanceren neer te halen als het over Zuid-Koreaans grondgebied zou vliegen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gezegd. De lancering heeft volgens Noord-Korea vreedzame doeleinden, maar strookt niet met beloftes die het land eerder deed aan de VS.

Noord-Korea wil tussen 12 en 16 april een langeafstandsraket lanceren om een satelliet in een baan om de aarde te brengen. De VS, Zuid-Korea en Japan zeggen echter dat het om een test gaat met een raket die een kernkop kan meevoeren. Ze roepen Noord-Korea op om de lancering stop te zetten.

Maatregelen

Zuid-Korea heeft nu maatregelen genomen om het traject van de raket te volgen en ze desnoods neer te halen als ze van de voorziene koers afwijkt, en op Zuid-Koreaans gebied dreigt neer te komen in plaats van in de Gele Zee. 'De lancering is een roekeloze, provocerende daad die de vrede op het Koreaanse schiereiland bedreigt', aldus de woordvoerder.

Ook Japan en de VS hebben de geplance lancering scherp veroordeeld. 'Noord-Korea zal met deze dreigementen of provocaties niets bereiken', zei Amerikaans president Barack Obama.

Beloftes

Vorige maand heeft Noord-Korea tijdens gesprekken met de VS beloofd om voorlopig geen atoomtests en proeven met langeafstandsraketten te doen. In ruil beloofde Washington voedselhulp aan het arme land.

De Noord-Koreaanse plannen overschaduwen een tweedaagse top over nucleaire veiligheid en atoomterrorisme die vandaag in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is begonnen. Aan de besprekingen nemen vijftig regeringsleiders, ministers van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordigers van internationale organisaties deel.