'Belgische wetenschappers zijn wereldtop'
Belgische professoren zijn, als het op de kwaliteit van hun onderzoek aankomt, bij de besten ter wereld. Ons land moet enkel Zwitserland laten voorgaan. De VS en Groot-Brittannië volgen op een verre afstand. Dat heeft professor Michel Gevers van de universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL) becijferd, zo schrijft De Morgen maandag.

Gevers keek naar het aantal keren dat een werk geciteerd wordt door collega’s wereldwijd. Dat is in academische kringen dé norm om de impact van een wetenschappelijk werk te beoordelen.

Gevers vergeleek wereldwijd de zeventien best presterende landen. 'Bekeken over de hele periode 1996- 2010 staan we op de negende plaats', zegt hij. 'Maar als je enkel naar de laatste twee jarenkijkt, dan zijn we gestegen tot de vijfde plek. We doen het dus almaar beter.' Voor sommige domeinen, zoals neurowetenschappen en tandheelkunde, staat België zelfs helemaal bovenaan.

Het wordt pas echt spectaculair wanneer Gevers de gegevens corrigeert volgens het beschikbare budget. 'Dan eindigen we voor alle disciplines samen op de tweede positie', zegt hij. 'Enkel Zwitserland doet het beter.'
 
Er zijn verschillen tussen de universiteiten in ons land. Leuvense wetenschappers zijn het meest toonaangevend, op de tweede plaats gevolgd door de UCL van Gevers. De top drie wordt - verrassend - vervolledigd door het Tropisch Instituut in Antwerpen, dat eveneens onderzoek verricht.
 
Onderaan het lijstje staan de VUB en de Luikse universiteit, maar het verschil met de andere universiteiten is miniem.