In Japan is nog maar een van de 54 kernreactoren operationeel, nadat het bedrijf Tepco maandag zijn laatste reactor heeft stilgezet. Mogelijk zal er tijdens de zomer, wanneer het elektriciteitsverbruik piekt, onvoldoende productie zijn.

De sluitingen zijn een gevolg van de aanhoudende onzekerheid over de veiligheid van kerncentrales na de ramp in Fukushima vorig jaar. Sindsdien werd nog geen enkele reactor opnieuw opgestart. Er werden stresstests georganiseerd om na te gaan of de reactoren bestand zijn tegen zware aardbevingen en tsunami's.

Tepco zette maandag reactor nummer 6 stil van het complex van Kashiwazaki-Kariwa in de prefectuur Niigata. De laatste nog operationele reactor in Japan, eenheid nummer 3 van de Tomari-centrale in Hokkaido, wordt overigens op 5 mei tijdelijk stilgelegd voor een routinecontrole.

Mogelijk worden deze week nog stappen ondernomen om twee reactoren in de prefectuur Fukui die slaagden in de stresstest, weer op te starten. Maar het is nog onduidelijk wanneer dat effectief zal gebeuren, want de lokale bevolking verzet zich omdat ze de veiligheid van kerncentrales in vraag stelt.

Voor de ramp in Fukushima werd ongeveer een derde van de elektriciteit in Japan geproduceerd via kernenergie. De regering schat dat, als alle kernreactoren stilliggen, de elektriciteitsproductie in Japan ongeveer 10 procent te laag zal zijn om bij een hittegolf tijdens de zomer aan alle vraag te kunnen voldoen.