Ongewenste iPhone-kiekjes uit Fotostream wissen
Foto: ast
Heb je een iPhone én een gratis iCloud-abonnement, dan verschijnen de kiekjes die je maakt onmiddellijk ook op al je andere Apple-gadgets. Op zich handig, totdat het om foto’s gaat die je liever niet op de gezins-iPad ziet opduiken. Vanaf het nieuwe iOS 5.1 kan je zulke beelden eindelijk individueel wissen.

Tot voor kort was het alles of niets met Fotostream, zoals het snufje heet: of alle nieuwe foto’s verschenen op je iPad, iMac en zelfs televisie (via een Apple TV), of je kreeg helemaal niks meer te zien. Foto’s wissen kon immers alleen door je Fotostream compleet leeg te maken via een speciale reset-functie van iCloud.

Het ontbreken van een knop om foto’s afzonderlijk te wissen leidde tot behoorlijk wat kritiek aan het adres van Apple. Het bedrijf besloot dan maar om er bij de eerstvolgende software-update iets aan te doen. Eenmaal je het nieuwe iOS 5.1 hebt geïnstalleerd, vind je de wisfunctie als volgt terug:

  • Open de Foto-applicatie en klik op Fotostream.
  • Selecteer de foto die je wil verwijderen. Er verschijnt dan een prullenbakje waarmee je de opname uit de Fotostream haalt. De foto zelf ben je overigens niet kwijt: die staat immers ook nog gewoon op het ‘camerarolletje’ van je iApparaat.

Foto’s wissen kan trouwens vanop elk toestel waarop Fotostream geactiveerd is en ook via het programma iPhoto op je Mac (na de update naar versie 9.2.2). Enkel de Apple TV ondersteunt de functie nog niet.