Samen met waarschuwingen aan de regeringen in Noord-Korea en Iran heeft de Amerikaanse president Barack Obama zijn visie op een 'wereld zonder kernwapens' kracht bijgezet.

Voor het begin van een wereldtop over nucleaire veiligheid heeft het Amerikaanse staatshoofd maandag in Seoel Noord-Korea en Iran opgeroepen in te binden wat hun atoomprogramma betreft.

Noord-Korea moet de moed hebben 'vrede te betrachten', zei Obama in een rede voor studenten in Seoel. 'Het zal nu wel duidelijk geworden zijn dat uw provocaties en uw streven naar kernwapens niet de veiligheid hebben gebracht die u wilde bereiken.'

In 2006 en 2009 heeft Noord-Korea tests met atoomwapens uitgevoerd die tot scherpere sancties van de Verenigde Naties leidden.

Aan het adres van Iran maakte Obama zich sterk dat er nog altijd tijd is voor een diplomatieke oplossing voor het conflict rond het atoomprogramma van Teheran. 'Maar de tijd is kort', zo waarschuwde de president.

Hij bood Rusland aan over een verdere vermindering van het kernwapenarsenaal te praten. De VS hebben meer atoomwapens dan ze nodig hebben. Obama zal in mei tijdens een ontmoeting met zijn toekomstige Russische collega Vladimir Poetin over nucleaire ontwapening spreken.