'Griekenland uit euro zou ramp zijn'
De Duitse Bondskanselier Andrea Merkel. Foto: EPA
Het zou rampzalig zijn als Griekenland uit de eurozone wordt gezet. Dat zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een interview met de BBC, dat maandag wordt uitgezonden. 'Mensen over de hele wereld zullen zich afvragen wie de volgende is. De eurozone zou enorm worden verzwakt', zegt Merkel.

De gezamenlijke munt is volgens Merkel 'niet alleen een monetaire', maar ook een politieke beslissing. 'Het zou catastrofaal zijn als we tegen iemand die heeft besloten bij ons te zijn zeggen ’we willen je niet langer’,' aldus de bondskanselier.

Ze voegt eraan toe dat de Europese verdragen überhaupt niet de mogelijkheid bieden om Griekenland uit de eurozone te zetten.

Griekenland was 1 van de 12 landen die in 2002 de euro invoerden. Het land gaat gebukt onder torenhoge schulden. In ruil voor Europese steun moet Athene drastisch bezuinigen. Dat heeft in Griekenland tot protesten geleid.
 
Merkel is samen met de Franse president Nicolas Sarkozy de drijvende kracht achter de Europese aanpak van de schuldencrisis.