Reynders verdedigt Congo-reis
Vorige week werd er nog betoogd in Brussel tegen het bezoek van Reynders aan Kabila. Foto: Photo News
Vandaag reist minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) voor enkele dagen naar Congo. Het is een omstreden reis onder meer omdat de presidentsverkiezingen er eind vorig jaar niet bepaald eerlijk verliepen. Reynders noemt het 'een logische reis'.

Reynders is de eerste Europese minister die Kinshasa bezoekt sinds de fel gecontesteerde presidentsverkiezingen van 28 november.

Tegenstanders vinden onder meer dat Reynders met zijn bezoek de verkiezing van president Kabila legitimeert en hem steunt.

Reynders verdedigde zijn bezoek vanmorgen op Radio 1. Hij noemt het een logische reis waarover hij eerst met zijn Europese partners heeft gesproken en ook binnen onze regering.

Hij laakte onder meer de kritiek van N-VA. 'Die partij steunt intussen wel een bezoek van de Vlaamse minister-president naar bijvoorbeeld Birma.' Dat bezoek zit Reynders blijkbaar nog altijd bijzonder hoog.

Het reisdoel van Reynders is, zo zegt hij, de Congolese bevolking zelf. 'Congo is onze eerste partner op het gebied van ontwikkelingssamenwerking met een budget van 120 miljoen euro, voor onderwijs en gezondheid bijvoorbeeld'. Het is dus logisch dat de minister naar dat land gaat, concludeert hij. Hij wijst daarvoor ook op de historische banden tussen ons land en Congo.

Reynders beklemtoont dat hij niet alleen Kabila gaat ontmoeten. 'Ik zal er iedereen zien, ook de partij van Tshisekedi.' Zelf vindt hij het nu een ideale periode omdat er nog geen regering is geïnstalleerd. Wellicht wil Reynders het ook over die komende regering hebben met Kabilla.

Hij zal het met de president ook hebben over de verkiezingsfraude. ('Het is opmerkelijk dat we waarnemers sturen tijdens de verkiezingen, maar niet erna. Ook erna moeten we er staan.') Maar Reynders wil ook over de mensenrechten praten en over economische dossiers (zoals de vergunningen voor het exploreren van de Congolese bodemschatten).

'Ik wil door persoonlijke ontmoetingen kijken of er in Congo meer openheid komt. Het is moeilijk om zoiets te weten zonder contacten te hebben.'

Reynders heeft de komende dagen ontmoetingen met Congolese gesprekspartners, onder meer uit de entourage van de president, van de oppositie en vertegenwoordigers van Congolese ngo’s. Voorts heeft hij een onderhoud met Roger Meece, de Amerikaanse diplomaat en hoofd van de VN-vredesmissie in Congo (Monusco). Woensdagnamiddag staat een ontmoeting gepland met president Kabila en donderdagochtend keert Reynders terug naar Brussel.