Het merendeel van de inwoners van Slovenië heeft zich zondag tijdens een referendum uitgesproken tegen een nieuwe familiewetgeving. De voorgestelde wetswijzigingen hadden onder meer homokoppels meer rechten moeten geven.

Volgens de voorlopige resultaten was de opkomst erg zwak. Nog volgens de eerste resultaten stemde bijna 57 procent van de Slovenen tegen de nieuwe wet en sprak 43 procent zich uit voor de nieuwe wetgeving.

De katholieke kerk en een groot deel van de Sloveense conservatieven hadden duidelijk gemaakt dat "neen" het enige juiste antwoord op het referendum was. Hoofddoel van de voorgestelde nieuwe familiewetgeving is kinderen meer bescherming bieden. Er staat ook in dat homoseksuele koppels hetzelfde wettelijke statuut als heterokoppels moeten krijgen. Zo zou de ene partner de kinderen van de andere partner kunnen adopteren, zoals dat nu al mogelijk is in man/vrouw-relaties.

De laatste peilingen wezen uit dat het ja-kamp het bij het referendum zou halen. Volgens de voorlopige resultaten blijkt het tegendeel waar te zijn.

De voorstanders moeten nu twaalf maanden wachten voor de tekst opnieuw besproken kan worden in het Sloveense parlement.