Broer Merah aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan moorden Toulouse
Foto: EPA
Franse aanklagers hebben Abdelkader Merah, de 30-jarige broer van Mohammed Merah die de afgelopen weken zeven mensen doodschoot in en rondom Toulouse en in een vuurgevecht met de politie om het leven kwam, aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan moord en terrorisme.

Het gaat om een zogenoemde voorlopige aanklacht. Een dergelijke aanklacht betekent dat er zeer goede redenen zijn om iemand van misdaden te verdenken, maar stelt de autoriteiten in staat nog verder onderzoek uit te voeren.

Volgens Molins richt het onderzoek zich niet alleen op Abdelkader, maar wordt er ook gekeken of anderen betrokken waren bij de dodelijke schietpartijen. Abdelkader werd enkele jaren geleden al door de Franse autoriteiten ondervraagd. Hij zou mogelijk betrokken zijn geweest bij een netwerk dat jongeren uit de omgeving van Toulouse naar Irak stuurde. Dat onderzoek leidde echter tot niets.

'Dubbelleven'

Ook de vriendin van Abdelkaber Merah, Yamina Mesbah, werd zaterdag overgedragen aan het hoofdkantoor van de Franse terreurbestrijding in Parijs. Zij werd  zondag,  na een uitvoerig ondervraging, echter weer vrijgelaten. De moeder van Merah werd vrijdagavond al vrijgelaten.

Mesbah ontkende in alle toonaarden betrokken te zijn geweest bij de schietpartijen. Ze liet bij monde van haar advocaat Guy Debuisson weten geschokt te zijn. Volgens de advocaat lijkt het er op dat Abdelkader een dubbelleven leidde.

'Mevrouw Mesbah heeft me pas vrijdagochtend gecontacteerd want ze had eerst geweigerd om een advocaat te nemen aangezien ze vond dat ze niet betrokken was, dat ze er voor niets tussen zat', aldsu de advocaat.