Broer van dader veroordeelt zijn daden
Foto: EPA
Abdelkader Merah, de broer van de dader van de schietpartijen in Toulouse en Montauban, veroordeelt de daden van zijn broer. Abdelkader, die zondag in beschuldiging werd gesteld van medeplichtigheid aan de moorden, zegt dat hij niet trots is op zijn broer. Dat zegt diens advocaat zondagavond.

"Hij is zeker en vast niet trots op de daden van zijn broer, zoals her en der in sommige media wordt beweerd", aldus advocaat Anne Sophie Laguens. "Hij veroordeelt de daden en hoopt niet de zondebok te worden van de feiten gepleegd door zijn broer."

Abdelkader Merah werd zondag in beschuldiging gesteld van medeplichtigheid aan de moorden en bendevorming met het oog op de voorbereiding van een terreurdaad. Het Franse openbaar ministerie stelde zondag officieel een gerechtelijk onderzoek in tegen de oudere broer van de seriemoordenaar van Toulouse. De broer verscheen zondag voor een antiterreurrechter.

Tijdens zijn voorhechtenis had Abdelkader Merah ontkend dat hij zijn broer geholpen had bij de schietpartijen. Hij gaf wel toe aanwezig te zijn geweest bij de diefstal van de scooter die Mohamed Merah gebruikte. Ook daarvan wordt Abdelkader Merah verdacht.
Mohamed Merah werd donderdagochtend uitgeschakeld door de Franse elitepolitie nadat die 32 uur zijn appartement omsingeld had.