Kritiek op Franse veiligheidsdiensten na schietpartij Toulouse
Foto: AFP
De Franse veiligheidsdiensten staan ter discussie, nu bekend is geraakt dat ze Mohamed Merah, de dader van de schietpartijen in Toulouse, al een tijdlang volgden. Bovendien wisten ze dat de 24-jarige Merah op een zwarte lijst stond van personen met een vliegverbod om naar de Verenigde Staten te reizen.

De Franse veiligheidsdiensten volgden Mohamed Merah al jaren en ondervroegen hem in november vorig jaar nog over zijn reizen naar Afghanistan en Pakistan. Merah vertelde hen toen dat hij die landen als toerist had bezocht.

De Franse publieke opinie vraagt zich af waarom iemand met zo'n profiel niet nauwlettender in de gaten werd gehouden. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Géant stelde alvast dat het heel moeilijk is om hoogte te krijgen van en zich te verdedigen tegen geïsoleerde extremisten. 'Al begrijp ik dat velen zich daar vragen bij stellen. We zullen dan ook de antwoorden zoeken', luidt het.

Ook duiken steeds meer vreemde verhalen op van buren van Merah. Zo is er iemand die beweert dat Merah haar zoon 'ontvoerde' om naar extremistische video’s te kijken. Al zijn die berichten vooralsnog onbevestigd.

Merah werd donderdag doodgeschoten door de ordediensten nadat hij zich twee dagen lang in een flat in Toulouse had verschanst. Hij wordt verantwoordelijke geacht voor de dood van zeven mensen.