'Jullie zijn nu sterretjes geworden'
De kisten met de lichamen van de slachtoffers werden de kerk binnengedragen door militairen. Foto: AFP
Op de uitvaartplechtigheid van de zeven slachtoffers van de busramp uit Heverlee in de Leuvense Sint-Pieterskerk namen familieleden het woord. Tijdens de emotionele getuigenissen werd het muisstil in de kerk.

Rond 10.15 uur werden de kisten met de lichamen van de zeven slachtoffers van de Sint-Lambertusschool de kerk binnengedragen door militairen. Naast de kisten werden foto's van meester Frank en monitrice Monique geplaatst. Zij worden zaterdag in intieme kring begraven.

Nadien arriveerden talloze prominenten. De meesten van hen waren woensdag ook aanwezig bij de herdenkingsdienst voor de slachtoffers in Lommel.

Koning Albert en koningin Paola werden ontvangen door de Leuvense burgemeester Louis Tobback, premier Elio Di Rupo, Vlaams minister-president Kris Peeters en gouverneur van Vlaams-Brabant Lode Dewitte en deken Dirk De Gendt. Het duidelijk geëmotioneerde koningspaar nam daarna uitgebreid de tijd om te spreken met de ouders van de slachtoffers.

Ook de Nederlandse prins Willem-Alexander en prinses Máxima, Europees president Herman Van Rompuy en de Nederlandse premier Mark Rutte woonden de plechtigheid bij.

'Hoe doe je dat… zo plots er niet meer zijn?'

Nadat alle genodigden waren aangekomen begon deken De Gendt de dienst. 'Iedereen is geraakt door het sterven van onze kinderen. We hebben mooie en pijnlijke herinneringen aan hen, zei De Gendt, die daarna een tekst van de leerlingen van het vierde leerjaar voorlas. 'Hé broer, hé zus. Hoe doe je dat… zo plots er niet meer zijn?Je lege plek aan tafel. Je kamer en je bed', klonk het.

Terwijl het koor zong plaatsten een aantal gewonde kinderen 9 kaarsjes op de kisten van de slachtoffertjes en bij de foto's van meester Frank en monitrice Monique.

'Duisternis voor ons allemaal'


Vincent, een van de medeleerlingen van de slachtoffers, nam daarna het woord. De jongen las 'De eekhoorn en de mier' voor, een tekst van Toon Tellegen. 'Ik zal je missen, maar nooit vergeten', klonk het.

In een emotionele homilie had deken de Gendt het over een donkere week. 'De beelden, de emoties van vorige woensdag zijn nog vers. Het vertrek, snel naar de luchthaven in Melsbroek,en dan wachten. Wachten op de tragische mededeling. Een donkere week, niet alleen voor ons, maar voor velen in dit land. Duisternis voor onze kinderen, hun ouders, broers, zussen, leerkrachten, kortom voor ons allemaal.'

Familieleden slachtoffers nemen het woord


Na de homilie kregen familieleden van de slachtoffers het woord. De oom van Sebastiaan had het over de levenslust van de jongen: 'Je hebt met je vrolijkheid en opgewektheid zo veel aan deze wereld gegeven. De gedachte aan jou tovert een glimlach op mijn lippen'.

'Ik voel dat al de liefde die jij ons gegeven hebt en die wij jou hebben gegeven ons kracht zal geven', vertelde de mama van Klara. De familie van Bavo las enkele korte stukjes uit het dagboek van de jongen voor. Die fragmenten maakten duidelijk hoe de jongen onbezorgd genoot van de sneeuwklassen in Zwitserland.

De meter van Sara vertelde dat ze opkeek naar het meisje: 'Lieve Sara, je was zo jong en ik keek al naar je op. Je dacht eerst aan het geluk van anderen, en dan pas aan jezelf. Ik ga je zo hard missen.'

'Jullie zijn nu sterretjes geworden'

De mama van Victor liet een brief voorlezen: 'Er zijn geen woorden voor ons onpeilbaar verdriet om Viktor. Wat moeten wij nu zonder jou, met enkel ons koffertje vol herinneringen, en alle woorden?'

'Je was het mooiste cadeau dat ik in heel mijn leven heb gekregen', vertelde de mama van Sonja. 'Jullie zijn nu sterretjes geworden.' De papa van Joaquín deed zijn toespraak in het Spaans. De oom van de jongen vertelde daarna dat hij de groepsfoto bij zijn vertrek uit Saint-Luc nooit zal vergeten. 'Lachend en met opgestoken hand. Tot weerziens. Je blijft voor altijd in ons hart.'

'Als er daarboven een hemel is, dan ben ik er zeker van dat meester Frank en Monique de kinderen er voort omringen met goede zorgen', zei de echtgenote van meester Frank. Ook Evy, de vrouw van een van de buschauffeurs liet een brief voorlezen. 'Ik weet dat niemand iets aan dit drama kan veranderen, maar als vrouw van één van de chauffeurs blijf ik met toch wat verantwoordelijk voelen. Het lijkt een enge droom waaruit je elk moment kan ontwaken, maar het lukt niet.'

'Een leegte die nooit meer opgevuld zal worden'

Tijdens de offergang bracht het meisjeskoor Scala, onder begeleiding van Stijn en Steven Kolacny, verschillende nummers. Woensdag zong het koor ook op de herdenkingsplechtigheid in Lommel.

De directie van de Sint-Lambertusschool kwam als laatste aan het woord. 'Als school zijn we enorm geschokt en verdrietig. De kinderen nooit meer kunnen ontmoeten of begroeten, geen warme lach of tot morgen meester meer. Een enorme leegte in de klas en op de speelplaats die nooit meer opgevuld zal worden', zei de directrice.

'We hebben veel doorstaan, maar weet dat we er als school alles aan gaan doen om er samen sterker uit te komen', vulde de directeur aan.

Kerk afgeladen vol

De Sint-Pieterskerk was alleen toegankelijk voor genodigden. Normaal staan er 600 stoelen, maar dat aantal werd vandaag verdubbeld. Omdat alle stoelen in de kerk vooraf al gereserveerd waren, moesten de andere mensen de dienst buiten op grote schermen volgen.

De Sint-Lambertusschool in Heverlee bleef vandaag de hele dag gesloten zodat iedereen de kans kreeg om de begrafenis te volgen. In de universiteitshal in de Naamsestraat volgden scouts en andere leerlingen en families van de school de viering apart via tv-schermen.