Khalilou Fadiga: 'Ik weet wat Muamba doormaakt'
Foto: PN
De angstaanjagende beelden van Fabrice Muamba (Bolton) van afgelopen weekend doen ons terugdenken aan een voormalige ster in de Premier League. Khalilou Fadiga (ex-Club Brugge en AA Gent) overkwam net hetzelfde. Fadiga kon nauwelijks geloven wat er afgelopen weekend gebeurd is.

Het was bijna een herhaling van zijn eigen verschrikkelijke ervaring in 2004. Fadiga kreeg ook te maken met een hartritmestoornis. Hij was zich aan het opwarmen voor een wedstrijd in de Carling Cup tegen Tottenham toen hij in elkaar zakte. De plaats waar het gebeurde was dezelfde, op White Heart Lane.

'Blij dat ik bij Bolton speelde'

'Ik voel mee met Muamba, ik weet wat het is. Ik ben verdrietig, maar ik ben blij dat dit in Engeland is gebeurd. De artsen zijn daar heel professioneel als er zo'n ernstige zaken voorvallen', zegt Fadiga in de Britse Tabloid The Sun.

'Ik zal Bolton altijd dankbaar blijven en in het bijzonder Richard Freeman en Mark Taylor. Zij waren de medische verantwoordelijken en hebben mij gered van de dood. Ik ben blij dat ik toen voor Bolton uitkwam.'

'Zoiets kan je niet vergeten'

Khalilou Fadiga weet nog zeer goed hoe alles verliep op die bewuste dag. 'Zoiets kan je niet vergeten. Ik was aan het opwarmen met El Hadji Diouf, Fernando Hierro, Ivan Campo en de rest van de groep. We waren aan het lachen. Dan voelde ik me plots geraakt van top tot teen. Even later werd ik wakker in de kleedkamer en zat de dokter naast me', vertelt de Senegalees.

'Ik voelde me al wat beter toen ik van het stadion naar het ziekenhuis werd gebracht.' Fadiga vindt het normaal dat er zoveel steunbetuigingen vanuit de hele voetbalwereld komen. 'Hij is een jonge speler en het was tegen dezelfde tegenstander als in mijn geval. De fans van Tottenham leefden mee met Muamba. Dat is normaal in Engeland', zegt Fadiga.

'Ik heb niet geslapen'

De Senegalees was naar een wedstrijd van zijn 12-jarig zoontje aan het kijken toen hij het nieuws vernam. 'Ik haastte me meteen naar huis om het nieuws nog te kunnen bekijken.' Hij gaf ook toe aan The Sun dat hij niet veel geslapen heeft.

'Ik zal bidden voor hem en ik ben zeker niet de enige. Hij moet nu de strijd aangaan om terug te keren, maar in het leven moet je voor alles vechten. Muamba moet weten dat ik aan hem denk. Bolton zal hem helpen, zoals ze mij geholpen hebben', besluit Fadiga.