Premier League onderzoekt medische procedures na hartfalen Muamba
Foto: EPA
De Premier League heeft laten weten dat het de medische procedures tijdens wedstrijden in de Engelse eerste klasse zal evalueren, na wat zaterdag met Bolton-speler Fabrice Muamba gebeurde.

Muamba kreeg tijdens het FA Cup-duel tegen Tottenham een hartaanval. Hij werd minutenlang behandeld op het veld en daarna in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. Intussen is hij aan de beterhand en kan hij opnieuw zelfstandig ademen en spreken.

De Premier League zal de medische procedures die ervoor zorgen dat getroffen spelers de best mogelijke hulp krijgen, nu evalueren. 'We zullen elk aspect van wat gebeurd is, onderzoeken. Garanties kunnen we niet geven maar als we iets op welke manier dan ook kunnen verbeteren, zullen we dat doen om zo de risico's zo veel mogelijk te beperken', aldus voorzitter Richard Scudamore.

Petr Cech

Nadat Chelsea-doelman Petr Cech vijf en een half jaar geleden tijdens de wedstrijd tegen Reading een schedelbreuk opliep, werden de procedures al grondig aangepast. José Mourinho, toenmalig trainer van The Blues, had toen felle kritiek geuit omdat het zo lang duurde voor zijn doelman naar het hospitaal werd afgevoerd. Een ambulance en de clubartsen bij elke wedstrijd, zijn enkele van de maatregelen die na dat incident zijn ingevoerd.

'Als Muamba erdoor komt, en laat ons dat hopen, is dat op een manier te danken aan de maatregelen die we namen na wat gebeurde met Cech. Dat incident heeft ons wakker geschud', aldus nog Scudamore.