Werkloosheidscijfers niet belangrijk voor Santorum
Rick Santorum tijdens zijn speech in Illinois Foto: AP
De Amerikaanse werkloosheid is een punt waar president Barack Obama vaak op afgerekend wordt in de race naar het Witte Huis, maar de oerconservatieve Rick Santorum doet daar niet aan mee. Tijdens een campagnespeech in Illinois zei hij dat hij niet geïnteresseerd is in de werkloosheidsgraad. Daarmee probeert hij ideologisch verder afstand te nemen van zijn belangrijkse concurrent Mitt Romney.

 'Ik ben niet geïnteresseerd in de evolutie van de werkloosheidscijfers. Het is niet belangrijk voor mij. Mijn campagne draait niet om de werkloosheidsgraad en groeicijfers', zei Rick Santorum aan de vooravond van de voorverkiezingen in Illinois.

Met die uitspraken verwijt hij Mitt Romney geen echte conservatief te zijn. Romney zet in tegenstelling tot Santorum wel in op werkloosheid. De sputterende Amerikaanse economie is een punt dat hij maar al te graag gebruikt tegen de huidige president Barack Obama. Romney noemt Santorum ook een economisch lichtgewicht.

'We hebben één genomineerde die zegt dat hij de economie wil leiden. Welke conservatief zegt dat de president de economie leidt?', vuurt Santorum het publiek in.  'Welke conservatief zegt: 'Ik ben de man die omwille van mijn economische ervaring zal zorgen voor jobs?' Ik weet het niet . Wij conservatieven denken dat de regering geen jobs creëert.'

Vrijheid

Later zwakte Santorum zijn bewering af. 'Uiteraard ben ik bezorgd om de werkloosheidsgraad. Ik wil dat die zakt, maar ik zeg dat mijn kandidatuur er niet van afhangt. Mijn kandidatuur gaat over iets dat de werkloosheidcijfers overstijgt. Het gaat over vrijheid', alsnog Santorum.

De huidige werkloosheidsgraad bedraagt 8,3 procent. Dat is op hetzelfde niveau als voor het begin van de economische crisis en het begin van Obama's eerste ambtstermijn. De VS slaagden erin om hun werkloosheidscijfers de voorbije maanden sterk terug te dringen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig