De uitdaging: 365 dagen stoppen met shoppen
Foto: Shutterstock
De Belgische website en ruilorganisatie swapping.be daagt de Vlaamse vrouwen uit om 1 volledig jaar lang geen kledij, schoenen of accessoires te kopen. Wie zich inschrijft, belooft 365 dagen lang alleen kledij te ruilen of zelf te maken en een eind te stellen aan de 'fashionrexia' die de Vlaamse vrouwen teistert.

De doorsnee vrouw spendeert in haar leven gemiddeld 152.374 euro aan kledij. Ze koopt vier keer zo veel kledij als de vrouwen dertig jaar geleden en kiest eerder voor goedkopere stuks dan voor één duur designerstuk, waardoor kledij volgens Elise De Rijck van de organisatie swapping.be een 'wegwerpproduct' wordt. Bovendien zouden vrouwen over hun aankopen en de prijzen daarvan liegen en hongeren de extreme gevallen zichzelf uit - 'fashionrexia', quoi? - om het broodnodige budget voor kledij te vrijwaren.

'Aangezien wij als vrouwen de drang voelen om zelfs over onze aankopen te liegen, kunnen we niet ontkennen dat we zelf beseffen dat we die stuks niet nodig hadden', zegt Elise. 'Niet per se het financiële plaatje vormt een probleem, wel de mentale drang naar meer en meer kledij'.

De oplossing

Om het fenomeen van wegwerpkledij, nodeloze aankopen en leugentjes om bestwil een halt toe te roepen, organiseert Elise een gedurfd initiatief. De organisatie daagt de Vlaamse vrouwen uit om een jaar lang geen schoenen, kledij of accessoires te kopen.

Hoe overleef je een uitdaging van dit kaliber? Door creatief en inventief te zijn, blijkbaar. Is immers wel toegestaan: kledij ruilen met vriendinnen, kledij die u niet draagt swappen of ruilen en u mag ook zelf met naald en draad aan de slag want zelfgemaakte kledij en accessoires zijn toegestaan. Ondergoed, sokken en nylonkousen aankopen mag wél, al is dat in beperkte mate. 

Vrouwen die de uitdaging vanaf 1 april 2012 willen aangaan, krijgen tweewekelijks een nieuwsbrief waarin nuttige tips voor hun 'shopdieet' worden meegegeven. Inschrijven kan vanaf vandaag, via de website www.stoppenmetshoppen.be