Geert Lambert: 'Stoppen met politiek, dat doe je nooit helemaal'
Geert Lambert Foto: Wouter Van Vooren
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober zal Wouter De Vriendt de lijst van Groen trekken in Oostende. Geert Lambert, nu nog gemeenteraadslid voor Groen, komt niet meer op. Daarmee zet Lambert een punt achter zijn actieve politieke carrière, al betekent dat geen totale politieke terugtrekking.

Gemeenteraadslid voor Groen en gewezen senator Geert Lambert komt niet meer op bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober . Groen vindt dat 'zeer jammer'.

Lambert was ooit voorzitter van Spirit, en later van de Sociaal-Liberale Partij (SLP).

Groen Oostende

Wouter De Vriendt zetelt momenteel voor Groen in de Kamer en trekt op 14 oktober de lijst in Oostende. Het is de eerste keer in dertig jaar dat de groenen in Oostende met een parlementslid op kop naar de gemeenteraadsverkiezingen kunnen trekken.

Op de tweede plaats staat Annemie Van der Mueren die vroeger actief was bij de Volksunie en later bij Spirit.De derde plaats op de lijst staat momenteel nog open voor een 'wit konijn'.

De groenen willen deelnemen aan het bestuur in de koningin der badsteden. Een van de speerpunten van het partijprogramma is de stad aantrekkelijker te maken voor gezinnen.

'Je moet durven stoppen'

Hoewel Geert Lambert een verkiesbare plaats aangeboden kreeg, kiest hij er nu toch voor om daar niet op in te gaan en om te stoppen met de actieve politiek. 'Op een bepaald moment moet elke politicus zich afvragen wat zijn meerwaarde nog is in het politieke bedrijf en welke meerwaarde dat bedrijf nog heeft voor hem of haar. Is de conclusie dat je beter een stap opzij zet, dan moet je dat durven doen', verklaarde Lambert maandagmiddag in het Radio 1-programma Vandaag.

'1001 redenen' leidden Lambert naar eigen zeggen naar zijn beslissing. 'Na zestien jaar zijn de verfrissende ideeën weg. Het is tijd om de jonge, ambitieuze garde hun gang te laten gaan.'

Lambert bekloeg zich geen enkele politieke beslissing in de voorbije dertig jaar, al vindt hij het wel jammer dat er nooit sprake is geweest van duidelijk links flamingantisme. Dat hij er in 2005 voor zorgde dat de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde niet doorging, zou hij vandaag opnieuw doen. 'Dat we toen het been stijf hielden, heeft nu tot een beter akkoord geleid - al is het nog afwachten of de beloftes werkelijkheid worden', klonk het.

Het politieke bedrijf

Er klonk eveneens een lichte klaagzang over het huidige politieke bedrijf. 'De politiek is fel veranderd. 30 jaar geleden kon je zaken nog ten gronde aanpakken, maar nu wordt de politiek beheerst door peilingen, de waarde van de dag en opinies. Ik hou wel van cafégepraat, maar dat hoort enkel thuis op café', waarmee Lambert naar eigen zeggen geen enkele partij viseerde.

'Politici moet gewezen worden op hun verantwoordelijkheid', ging Lambert verder. Volgens hem zou er een terugkeer moeten zijn naar een 'Dit is mijn programma en hiermee ga ik naar de kiezer. Bevalt het niet? Dan stem je niet op mij.'-mentaliteit, en hij zag zichzelf als aanhouder daarvan.

Geen complete stop

Lambert had het ten slotte nog over een aangename confrontatie met het 'leven buiten de politiek'. Toen hij niet meer verkozen werd, werd hij daar namelijk toe gedwongen. 'Er bestaat een leven buiten de politiek, dat zou men misschien wat vaker moeten beseffen.' 

Hij is dan ook blij dat hij met zijn beslissing opnieuw wat meer tijd zal hebben om onder meer boeken te lezen. Volledig met politiek stoppen doet Lambert echter niet. 'Met politiek stop je niet zomaar en nooit integraal. Ik hoop dat niemand dat doet. Politiek is te belangrijk, vormt onze samenleving en bepaalt dag en nacht. Ik roep iedereen op om nooit te stoppen met politiek', maar een actief politiek mandaat blijkt niet langer weggelegd te zijn voor Lambert.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig