Michel: 'Salaris Bellens mag niet hoger zijn dan dat van premier'
MR-voorzitter Charles Michel Foto: belga
MR-voorzitter Charles Michel roept minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) op het matje over het hoge salaris van Belgacom-topman Didier Bellens. 'De federale regering zit al 100 dagen in het zadel, en van een plan om hoge lonen bij openbare bedrijven aan te pakken hebben we nog niets gehoord.'

Volgens Michel hebben andere ministers in die periode wel een pensioenhervorming kunnen doorvoeren, en de stijgende energieprijzen aangepakt.

'Maar van een plan van de bevoegde minister om de hoge salarissen bij overheidsbedrijven in te dammen, hebben we nog niks gezien of gehoord', aldus de MR-voorzitter.

Magnette gaf vanmorgen in 'De Ochtend' op Radio 1 wel te kennen dat hij een studie heeft besteld die de loonkloof bij overheidsbedrijven moet onderzoeken.

Dit weekend raakte bekend dat Belgacom-topman Didier Bellens in 2011 2,6 miljoen euro loon opstreek. Zijn bonus verlaagde wel lichtjes, omdat Belgacom iets minder winst boekte, maar zijn basisloon ging dan weer wat omhoog, zodat hij alweer dezelfde som als in 2010 mocht incasseren.

'Lonen van topmannen bij openbare bedrijven mogen niet hoger zijn dan dat van eerste minister'

'Dat de topman van een overheidsbedrijf een loon krijgt dat tien keer hoger ligt dan dat van de premier, en dat bovendien door de belastingbetaler betaald wordt, is moreel en ethisch onaanvaardbaar', klinkt het bij Michel.

MR stelt voor om een plafond in te stellen voor de lonen bij openbare bedrijven. Dat zou niet hoger mogen zijn dan dat van de premier. Tijdens de formatie hadden de Franstalige liberalen dat idee ook al geopperd.

MR dient daar deze week een wetsvoorstel voor in. 'We kunnen niet blijven wachten op de jaarlijkse rapporten van deze bedrijven. Er moet actie ondernomen worden, en wel door de regering die in december is aangesteld', besluit Michel.

Groen

Groen sluit zich aan bij de denkpiste van de MR en gaat nog een stapje verder. De partij stelt voor dat het loon van een CEO nooit hoger mag liggen dan dat van de bevoegde minister.

Stefaan Van Hecke, fractieleider Ecolo – Groen : “Er wordt voortdurend beknibbeld op de lonen van de werknemers, maar intussen blijven CEO’s zichzelf riante salarissen toekennen. Dit verschil wordt ondraaglijk en leidt tot sociale onrust. De regering belooft altijd wel om hier iets aan te doen, maar de daden blijven uit. Zeg nu zelf, moet zo’n topman van een overheidsbedrijf nu echt meer verdienen dan de minister die bevoegd is voor die overheidsbedrijven?”

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig