Bolton-speler Muamba krijgt hartmassage op veld, toestand kritiek
Rode Duivel Dedryck Boyata kijkt in shock toe hoe zijn ploegmaat wordt gereanimeerd Foto: REUTERS
Paniek tijdens de FA-Cup wedstrijd tussen Tottenham en Bolton. Na 40 minuten viel de bezoekende speler Fabrice Muamba plots op de grond. Hij kreeg meteen hartmassage door het medisch personeel van beide clubs en werd dan naar het ziekenhuis afgevoerd. Volgens zijn club verkeert hij in kritieke toestand.

Er waren veertig minuten gespeeld toen Muamba plots tegen de vlakte ging, zonder dat er een speler in de buurt was. Hij lag met zijn gezicht op de grond, maar werd meteen door de toegesnelde medische staf van de club omgedraaid.

De toegesnelde verzorgers dienden de Congolees eerste hulp toe en gaven met een defibrillator twee stroomstoten. Daarna werd hij zo snel als kon naar het ziekenhuis gebracht. Rond 22u30 liet Bolton weten dat Muama nog steeds in kritieke toestand verkeert.

Shock

De gebeurtenissen hadden spelers en 36.000 fans in shock gedompeld. Een diepe stilte hing over het stadion, slechts af en toe doorbroken door aanmoedigende gezangen voor de 23-jarige Muamba. Rode Duivel Dedryck Boyata stond ook op het veld toen zijn ploegmaat tegen de grond viel. De wedstrijd werd stilgelegd door scheidsrechter Howard Webb. Het stond toen 1-1.

Bidden

De hele Engelse sportwereld leefde mee met de jonge voetballer. Rafael Van der Vaart stond voor Tottenham op het veld toen Muamba neerviel. 'Verschrikkelijk wat er gebeurde. We bidden voor hem', twitterde de Nederlander. 'Ik hoop dat Muamba ok is. Mijn gedachten zijn bij hem', twitterde international Jack Wilshere. Ook Justine Hoyte leeft in angst. 'Ik hoop dat mijn beste vriend in het voetbal ok is. Blijf sterk alsjeblieft vriend, blijf sterk. God is met je, onthoud dat.' Ook Wayne Rooney hoopt op het beste. 'Ik bid voor hem en zijn familie. In shock.'