Noord-Korea nodigt waarnemers en journalisten uit bij lancering satelliet
Raketmodellen in het Korean War Memorial Musuem in Seoul Foto: REUTERS
Noord-Korea heeft zaterdag via het officiële persbureau KCNA aangekondigd deskundigen en journalisten te zullen uitnodigen om de lancering van een satelliet bij te wonen. Volgens de VS en andere landen gaat het om niets anders dan een gemaskeerde rakettest.

'De Koreaanse commissie voor ruimtetechnologie zal buitenlandse deskundigen, die beslagen zijn in wetenschap en ruimte(vaart)technologie, en journalisten uitnodigen voor de lancering die voor volgende maand is voorzien', aldus het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA. Die waarnemers zullen zich naar het lanceerplatform en andere plaatsen kunnen begeven, werd er zonder verdere details aan toegevoegd.

Noord-Korea kondigde vrijdag aan dat het tussen 12 en 16 april een satelliet met civiele doeleinde wil lanceren. De mededeling kwam er zestien dagen nadat het land ermee had ingestemd af te zien van rakettests in het kader van een akkoord waarbij de VS Noord-Korea 240.000 ton voedselhulp zouden geven.
 
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft Pyongyang vrijdag gevraagd terug te komen op de lancering en heeft net als Rusland gezegd 'zeer bezorgd' te zijn.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig