Het goede gesternte dat de regen ons bij onze aankomst beloofde, krijgt een wrange bijsmaak. Vandaag hoor ik tijdens de ochtendvergadering van de PUC dat er gisteren drie doden zijn gevallen bij het onweer.

Ook op de basis van de PUC is iemand gewond geraakt toen hij gegrepen werd door de wind. In het huis waar we logeren, was collega Lara zo verstandig iedereen naar binnen te jagen en alle ramen en deuren te vergrendelen. Geen slachtoffers daar, gelukkig.

Ons huis heeft geen elektriciteit en ook geen stromend water, want dat heeft geen enkel huis in Mbandaka. Wie stroom wil, moet een generator hebben. Chauffeur Thomas, die daar ook logeert, vindt dat eigenlijk schandalig – niet voor zijn eigen comfort, maar voor de inwoners van de stad.

Er ligt een elektriciteitscentrale op 300 kilometer, de Congorivier stroomt vlak langs de stad. Hij begrijpt niet waarom er niet geïnvesteerd wordt. Waarom wordt hier niet beter voor de mensen gezorgd? Dat je niet én stromend water én electriciteit hebt, tot daar aan toe. Maar geen van beide, daar kan hij niet bij, dat gaat hem te ver.

Het is ook Thomas die met mij naar N’Tondo zal reizen, maar dat is met één dag uitgesteld. Dat geeft me de kans om hier in Mbandaka Jorgen te ontmoeten, de malaria-expert van het hoofdkantoor in Brussel. Hij komt net terug van N’Tondo en zal nu met Monica overleggen hoe de projecten op medische vlak bijgestuurd kunnen worden.

Gisteren was het donderdag, dat wil zeggen dat ik mijn malariapil moest nemen. Collega’s uit Brussel hebben me er quasi-grappig op gewezen dat het heel toepasselijk – en goed voor deze blog! – zou zijn als ik zelf malaria opliep. Jorgen vond dat echter een alleronverstandigst idee. Malaria is geen lachertje.

Ik neem dus netjes mijn medicatie en gebruik elke avond het antimuggenspul. Het is zo sterk dat het op mijn adem slaat; en de bijsluiter waarschuwt dat het ook rubber, nylon en juwelen kan aantasten. Gek genoeg heb ik tot nu toe nog geen mug gezien of gehoord, maar misschien bewijst dat gewoon hoe goed dat muggenwerend middel werkt.