De Afghaanse president Hamid Karzai heeft vrijdag op een ontmoeting met stamoudsten en hoge functionarissen uitgehaald naar het gebrek aan medewerking van de Amerikanen aan het onderzoek naar het bloedbad van vorige zondag in de provincie Kandahar.

Anderzijds kwam hij vrijdag in een telefoongesprek met president Barack Obama overeen dat de internationale bezettingsmacht zich, zoals afgesproken, in 2014 uit Afghanistan terugtrekt en niet, zoals Karzai donderdag had geëist, in 2013. Voor zijn (politiek) overleven is Karzai afhankelijk van de VS.

In verband met het bloedbad in Panjwai, waarbij minstens 16 burgers werden vermoord, toonde Karzai zich met name gebelgd dat de bezettingsmachten het bloedbad toeschrijven aan één enkele, "dolgedraaide", militair.

"Volgens onze mensen werd de daad niet door een enkele man uitgevoerd en ging het om een bewuste en opzettelijke daad", zei Karzai. Hij vermoedt dat het bloedbad een zorgvuldig geplande actie was.

De Afghaanse president bevestigde aldus de bevinding van een parlementair onderzoeksteam dat de wandaden werden uitgevoerd door "vijftien tot twintig Amerikaanse soldaten".

Volgens parlementslid Hamizai Lali duurde de slachtpartij ruim een uur en werd zij uitgevoerd door twee groepen soldaten. De doden vielen ook in twee dorpjes, ongeveer anderhalve kilometer van elkaar verwijderd. Van 11 van de 16 slachtoffers werden de lijken in brand gestoken.

Lali wil dan ook dat de daders in Afghanistan berecht worden.