De video wordt geladen
De ouders van de bij het busongeval in Zwitserland verongelukte kinderen krijgen zo lang als nodig psychologische en andere hulp van de overheid. Dat zei premier Elio Di Rupo vrijdagavond op Terzake. De premier bedankte ook de Zwitserse hulpdiensten voor hun optreden.

 

Een duidelijk aangeslagen premier blikte terug op de voorbije week. "Ja, het was een zware week. Wij waren zwaar geraakt, net als iedereen. Wij zijn ook mensen. Maar we moeten vooral denken aan de families. Dit is een immens drama."

Volgens de premier was het meteen duidelijk dat er een dag van nationale rouw moest komen. "Een moment van nationale solidariteit, een moment om mensen bij elkaar te brengen en om de families te tonen dat we hen bijstaan."

Di Rupo betwiste ook dat politieke motieven speelden bij het uitroepen bij de dag van nationale rouw. "Dit is geen moment voor politiek. Voor mij telt alleen het menselijke aspect. Iedereen is door deze ramp geraakt."

Di Rupo heeft lof voor de Zwitserse hulpdiensten en autoriteiten. "Zij hebben hard en snel gewerkt. Ik heb hen gevraagd om de slachtoffers zo snel mogelijk te repatriëren. Voor de families is het heel belangrijk om de slachtoffers snel naar huis te brengen."

De premier stelt ook dat de regering voor de families beschikbaar blijft. "Nu komt er voor de families en de betrokkenen een erg zware periode met veel verdriet. Medewerkers van Volksgezondheid en psychologen blijven hen bijstaan en we gaan ook de scholen helpen."

Sommigen hadden de voorbije dagen kritiek op de manke communicatie bij Buitenlandse Zaken. Di Rupo heeft niet de indruk dat de overheid te kort is geschoten. "We hebben gedaan wat we moesten doen", zei hij.