Slachtoffer aanval zwavelzuur: 'Toen hij een T-shirt droeg met mijn foto erop, wist ik dat er iets mis was'
Foto: BELGA
Toen ze vernam dat hij een T-shirt droeg met een foto van haar en het opschrift 'Je l'aime' erop, begon Patricia Lefranc (46) te vermoeden dat er met Richard Remes (57) iets 'niet juist' was. Dat heeft ze vrijdag voor het assisenhof in Brussel verteld. Ze is er dan ook van overtuigd dat hij haar wilde doden. Remes wordt beschuldigd van een moordpoging met zwavelzuur op Lefranc, in december 2009.

Lefranc verklaarde dat ze er zeker van is dat Richard Remes (57) haar wilde doden, zeker toen hij terugkeerde om haar nog een keer met zwavelzuur te overgieten.

'Ik zag iemand een motorhelm zich vooroverbuigen toen ik de lift verliet', aldus Lefranc. 'Ik kreeg vloeistof over me, het werd warm. Vervolgens viel ik op de grond, want ik kon niet blijven staan. De pijn was ondraaglijk en niet te definiëren. Plots kwam hij naar me toe en schudde hij me door elkaar. Ik zei: 'Stop, stop, stop ... Ik ben het niet'.'

'Ik was aan het sterven. Ik kroop naar buiten en toen kwam hij een tweede keer naar me toe. Hij wond mijn lange haren rond zijn pols, blokkeerde mijn knieën tussen zijn voeten en goot het product toen kalm over mijn hoofd", aldus het slachtoffer. 'Hij keerde terug om me te doden. Ik voelde dat hij heel goed wist wat hij deed, omdat hij goed zag dat ik smolt', voegde ze eraan toe.

'Vandaag ben ik een levende dode', verklaarde Lefranc. 'Ik lijd dagelijks pijn tijdens de kinesessies, als die tenminste niet opgeschort worden voor chirurgische ingrepen.'

'T-shirt met mijn foto erop' 

'We begonnen een relatie in januari 2009', verklaarde Lefranc. 'Pas de tweede of derde keer dat we uitgingen, bekende hij dat hij getrouwd was', zei ze. 'Ik was natuurlijk niet opgetogen, maar ik was al een tijdje alleen. Ik had iemand nodig. Ik besefte ook dat zijn vrouw eerder een moeder of grootmoeder voor hem leek te zijn.'

'Vervolgens begon hij me 20 tot 30 sms'jes per dag te sturen. Dat was verstikkend', vertelde de zwaar verminkte Lefranc.

Ook merkte ze dat haar minnaar op datingsites, ook homoseksuele, surfte. Tijdens een vakantie in Egypte nam de beschuldigde bovendien foto's van alle lichaamsdelen van het slachtoffer, alsook van andere vrouwen.

'Aangenaam persoon'

Ex-vriendinnen van Richard Remes (57) hebben de man vrijdag voor het assisenhof in Brussel beschreven als een charmant en aangenaam persoon.

Remes ontmoette na zijn breuk met Lefranc verschillende vrouwen via datingsites. Zij werden vrijdag door het hof gehoord. 'Hij was charmant en aangenaam. Hij kwam erg snel voor zijn gevoelens uit', aldus een van de getuigen. 'Na een week zei hij me al dat hij verliefd was en dat ik de vrouw van zijn leven was, diegene naar wie hij altijd op zoek geweest was', vervolgde ze.

Alle vrouwen die een korte relatie met de beschuldigde hadden, verklaarden dat ze stomverbaasd waren toen ze vernamen wat voor gruwelijks hij gedaan had.

'Geneesmiddelen nemen'

De ex-vriend van Lefranc getuigde vrijdag ook. Hij was, op vraag van het slachtoffer, een van de eerste getuigen. De man vertelde over zijn aankomst bij het ziekenhuis en over zijn reactie toen hij zijn ex-vriendin, die er erg aan toe was, zag.

'Ze lag neer, haar armen en benen weg van haar lichaam, en van haar gezicht bleef niets over', zei hij. 'Ik slaagde er niet in me in te beelden dat ik het gezicht van Patricia nooit meer zou zien. Ik was totaal van slag. Ik heb lange tijd geneesmiddelen moeten nemen om de schok te boven te komen.'