De Franse president Nicolas Sarkozy moet het bij de verkiezing van 22 april opnemen tegen minstens zeven uitdagers.

Naast Sarkozy en zijn belangrijkste tegenstander François Hollande van de socialisten verzamelden nog zes andere politici de 500 noodzakelijke handtekeningen van mandaatdragers zoals burgemeesters of parlementsleden. De bekendsten onder hen zijn de extreemrechtse Marine Le Pen (FN), centrumpoliticus François Bayrou (UDF) en Jean-Luc Mélenchon (Parti de Gauche).

De kandidatuur van Sarkozy’s voormalige partijgenoot en latere rivaal Dominique de Villepin leek vrijdag eerder onwaarschijnlijk. De vroegere premier kwam kort voor het eind van de inschrijvingstermijn nog dertig handtekeningen tekort. De uiteindelijke kandidatenlijst zal maandag door de grondwettelijke raad bekendgemaakt worden.

Opiniepeilers geven de socialist Hollande de grootste kans op de verkiezingszege. Hij zou het volgens peilingen in een tweede en beslissende ronde met acht procent voorsprong halen van Sarkozy. Daartoe komt het op 6 mei, als in de eerste stembusgang op 22 april niemand van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalt.

Dat lijkt momenteel uitgesloten, omdat in de peilingen voor de eerste verkiezingsronde naast Hollande en Sarkozy ook Le Pen, Bayrou en Mélenchon dubbele cijfers krijgen. Als absolute outsider gelden daarentegen Philippe Poutou van de Nieuwe Antikapitalistische Partij (NPA), centrumpoliticus Nicolas Dupont-Aignan en de groene Eva Joly. Alle drie krijgen volgens de laatste peilingen nauwelijks een procent.