De Belgische energiegroep Electrabel, dochter van het Franse GDF Suez, heeft vrijdag haar raad van bestuur herschikt. De Fransman Gérard Mestrallet, topman van Suez, wordt de nieuwe voorzitter in de plaats van Jean-François Cirelli. Die wordt vicevoorzitter, naast de Belg Dirk Beeuwsaert en Isabelle Kocher.

Opvallend: Beeuwsaert was en blijft gedelegeerd bestuurder van de Belgische groep. De krant De Tijd schreef eerder deze week nog dat Cirelli de nieuwe CEO zou worden.
De greep van de Fransen op Electrabel vergroot wel. Beeuwsaert is immers de enige Belg in de top vier van voorzitter en vicevoorzitters.

De operationele leiding van het Belgische energiebedrijf blijft in handen van Sophie Dutordoir.
Electrabel is al ruim tien jaar in Franse handen, maar tot nu toe lieten die de leiding steeds over aan Belgen.

Destijds werd er volgens De Tijd ook beloofd dat er niet geraakt zou worden aan de autonomie van de Belgische groep. Volgens de zakenkrant wordt de Franse greep nu versterkt om politieke redenen.

Electrabel ligt immers in de clinch met de Belgische overheid over de kernuitstap, de nucleaire rente en -recent- de bevriezing van de energieprijzen.

Emmanuel Van Innis en Yves De Gaulle stappen op uit de raad van bestuur van Electrabel. Zij worden vervangen door Didier Engels (Fluxys) en Stéphane Brimont (Suez). Voorzitter van het auditcomité wordt Thierry De Rudder.